Nordiska kompaniet i Stockholm

Vad tänker du på om du hör någon säga NK? Jo, förmodligen tänker du på det stora och exklusiva varuhuset som ligger mitt i centrala Stockholm. Du kanske inte visste att NK är en förkortning på Nordiska Kompaniet. Oavsett så vet du det nu. Det finns många saker som gemene man inte vet om NK – några av dem ska jag förklara här nedan.

Början av NK

1902 var det år som varuhuset öppnade och som företaget AB Nordiska Kompaniet startades. De två stora detaljhandelsföretagen – K.M. Lundberg och Joseph Leja – slogs ihop och bildade NK. Sedan dess har utbudet på NK breddats och idag kan du hitta allt från North Sails kläder till smycken, skönhet, väskor, skor och mycket, mycket mer för flera tusen kronor.

NK utomlands

NK finns idag på två ställen – i Göteborg och i Stockholm. Men tidigare så har det även funnits i andra städer. På tidigt 1900-tal och 1910-tal fanns ett NK i Sankt Petersburg och ett i Moskva. Under 1+20-, och första hälften av 30-talet fanns ett varuhus i Buenos Aires. Det har även funnits fler än två varuhus i Sverige. Farsta, Malmö och Täby är alla städer som tidigare har haft ett NK.

Julskyltning

Sedan 1915 är det tradition för NK att sätta upp julskyltning. Men det innebär inte bara att sätta upp julstjärnor och ljus. Utan julskyltningen är en tillställning som ska underhålla människor i alla åldrar. Varje år är det olika teman på den skyltning som alltid invigs på skyltsöndagen. Den söndagen infaller oftast en vecka innan första advent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *