Mikrobryggerier och hantverksöl i Stockholm

Ingen har väl undgått det senaste decenniets hantverksöl-boom, med India Pale Ale, eller IPA, som det stolta överjästa flaggskeppet? Som en motreaktion mot det av industrimässigt producerad, intetsägande lager dominerade öl-sortimentet i Sverige under 1990-talet har det runt hela Sverige under det senaste decenniet startats en mängd mikrobryggerier med fokus på att brygga gott öl av bra ingredienser. I takt med att IPA nådde ut till och blev populär hos den breda massan kunde mikrobryggerierna utöka sitt sortiment till andra typer av öl, som fler sorters ale, såsom American Pale Ale (APA) och Session Ale (en något alkoholsvagare Ale) men även Stout (mörkt, nästan svart öl) och nu senast diverse suröl (bryggt med mjölksyrabakterier, som ger ett syrligt öl). Hantverksmässigt brygd lager har också visat det svenska folket att all lager inte behöver vara intetsägande och blaskig.

Besök ett bryggeri

En del i den hantverksmässiga tillverkningen är att öka intresset för ölbryggning och olika typer av öl, och ett sätt att göra det är att erbjuda guidade visningar och besök i de små lokala bryggerierna. I och runt Stockholm finns det flera olika bryggerier du kan besöka, som Nya Carnegiebryggeriet, Fjäderholmarnas bryggeri och St Eriks bryggeri. Tänk på att de flesta bryggeri-rundvandringar även innehåller provsmakning av öl, så du måste vara över 18 år för att delta. Dessutom är antalet deltagare per tillfälle begränsat, vilket gör att du behöver boka ditt besök i förväg. Eftersom rundturerna har blivit väldigt populära så gäller det att vara ute i god tid med sin bokning. Många bryggerier har även en pub eller en restaurang i anslutning till själva bryggeriet så du kan prova ölet som tillverkas och äta passande mat.

Ölpubar

Numera stoltserar de flesta pubar med något slags hantverksöl, men om du letar efter ställen med stort utbud så kan vi tipsa om Katarina Ölkafé, Omnipollo, BrewDog Pub eller Cownteen på Södermalm. Vill du hellre hålla dig i Gamla stan finns Zum Franziskaner, Sjätte Tunnan och Ardbeg Embassy. På Ardbeg Embassy kan du, precis som namnet antyder, dessutom välja mellan ungefär 300 sorters single malt whisky förutom de svenska mikrobrygderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *