Skansen

Ett självskrivet utflyktsmål när du besöker Stockholm är Skansen, världens äldsta friluftsmuseum, grundat 1891. Här hittar du gårdar och djur från hela Sverige, och de visar hur man har levt, bott, ätit, arbetat och festat i Sverige genom tiden. Byggnaderna och de kulturhistoriska miljöerna på Skansen spänner över tiden från 1400-talet till tidigt 1900-tal, men fokus ligger på 1700- och 1800-tal. Genom det stora tidsspannet kan man följa Sveriges utveckling från bondesamhälle till industrination, och få en god inblick i hur utvecklingen har förändrat landet. Bland de tidstypiskt inredda husen finns ett apotek från mitten av 1700-talet, ett boktryckeri med tillhörande boktryckarbostad fran början av 1800-talet, och en plåtslagarverkstad från början av 1920-talet. I bageriet från mitten på 1800-talet bakas det fortfarande bröd och bullar för försäljning till besökarna.

Skansen med barn

Skansen är ett perfekt ställe att besöka med barn, förutom de pittoreska gränderna och husen finns det massor av aktiviteter speciellt för barnen! Till exempel kan barnen prova på lekar från förr, som putta kulla och rulla tunnband, med en aktivitetsledare som lär ut och visar. På Lill-Skansen kan barnen få klappa getter i kontakthagen, och på Lill-Skansen teater spelas det teater hela sommaren, varje dag. I en del föreställningar bjuds publiken in att vara med och vara delaktiga, och skådespelarna får ta tillvara på barnens idéer och fantasi.

Levande historia

I de tidstypiska husen och gårdarna levandegörs Sveriges historia genom Skansenanställda i tidstypiska kläder som utför de sysslor som behövs för att bedriva verksamheten som visas upp. Att ha levande människor istället för vaxdockor tillför en ytterligare dimension till utställningen. I en del hus och gårdar kan du som besökare även utnyttja tjänsterna som erbjuds, som till exempel skicka vykort från posthuset, eller köpa bullar i bageriet. I flera av gårdarna får barnen prova på att hjälpa till med sysslorna som ska utföras, vilket brukar vara mycket populärt hos den yngre generationen.

Högtider på Skansen

Välkommen att fira Sveriges högtidsdagar på ett traditionellt sätt! På Skansen högtidlighålls alla de svenska högtiderna, som jul, nyår, Valborg, midsommar och Sveriges nationaldag. Skansen har också flera marknadsdagar, där vissa är mer av en historisk uppvisning, medan andra är marknader för besökarna, som skördemarknaden och julmarknaden. Det går också att fira privata högtider på Skansen, Seglora kyrka är till exempel en av Stockholms populäraste kyrkor för bröllop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *