Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är Sveriges största skärgård, och Östersjöns andra största, slagen bara av Östersjö-skärgården runt Finland. Vattnet är bräckt med låg salthalt, det vill säga en blandning av saltvatten och sötvatten, där sötvattnet dominerar. Stockholms skärgård sträcker sig från ön Öja, söder om Nynäshamn i norr, längs med hela Södermanlands och Upplands kuster ner till Väddö, som ligger norr om Norrtälje. I skärgården finns ungefär 24000 öar, kobbar och skär. Bland de större och mest namnkunniga har du Dalarö, Husarö och Ingarö. På Resarö hittar du Ytterby, som alla kemister bör vallfärda till, eftersom staden har givit namn åt inte mindre än fyra grundämnen – Erbium (Er, nr 68), Terbium (Tb, nr 65), Ytterbium (Yb, nr 70), Yttrium (Y, nr 39).

Boende

Det finns en mängd olika möjligheter till övernattning i Stockholms skärgård, med varierande standard och prisklass. För den som vill vara nära naturen finns det flera campingar, till exempel Kapellskärs camping. Här finns husvagnsplatser och tältplatser, samt stugor till uthyrning. För att underlätta och förgylla din vistelse finns också ett minilivs, tvättmaskin, bastu, minigolf, studsmatta, fotboll- och boulebana samt cykeluthyrning. Vill du hellre bo på bed&breakfast så finns Humlans B&B på Möja, en av de större öarna i skärgården. Här får du tillgång till en egen lägenhet med tre rum och sex bäddar. Från Humlan är det ungefär 1,5 km till affär, dansbana, krog och kajakuthyrning.

Utflyktsmål

Kanske har du druckit ett öl som heter Bedarö Bitter? Bland alla utflyktsmålen i skärgården kan nämnas Nynäshamns ångbryggeri, som du hittar i just Nynäshamn på Södertörn-halvön. Under sommarhalvåret har bryggeriet öppet för besökare onsdag till fredag,, och en gång om dagen går en guidad tur för den som vill lära sig mer om ölbryggningens olika steg och processer. Provsmakningspuben har också öppet, så du kan få prova delar av bryggeriets sortiment. Om du är mer intresserad av historia än av öl så passar ett besök på Vikingabyn Storholmen utanför Norrtälje kanske bättre. Här lär du dig hur vikingarna utförde hantverkssysslor, och du kan också prova på att spinna ull, smida eller tillverka glaspärlor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *